کاخ دولما باغچه استانبول یکی از با شکوهترین کاخهای عثمانی است که 6 پادشاه عثمانی و آتاتورک در آن زیستهاند. کاخ دوما باغچه بیش از هر بنای دیگری در دوران عثمانی شاهد تکیه دادن امپراطورها بر تخت پادشاهیاش بوده است و شش پادشاه آخر عثمانی در آن زندگی میکردند. چه دسیسههایی که در این قصر شکل گرفته و چه حکمهایی صادر شدهاند؛ دولما باغچه شاهد نزول امپراطوری عظیم عثمانی بود و در آخر در همین قصر به امپراطوری 600 ساله پایان داده شد. کاخ دولما باغچه علاوه بر پیشینه تاریخی قوی، دارای معماری منحصربفردی است و در طراحی آن ظرافت خاصی به کار برده شده است. در ادامه با ما در مجله لیلیمگ همراه باشید تا جزییات بیشتری در خصوص کاخ مجلل دولما باغچه استانبول برایتان بازگو کنیم.
معرفی و آشنایی با کاخ دولما باغچه استانبول (Dolmabahce Palace)
کاخ دولما باغچه واقع در استانبول ترکیه بین سالهای 1843 و 1856، به دستور سلطان عبدالمجید اول، سی و یکمین پادشاه عثمانی، ساخته شدهاست. کاخ دولما باغچه در مساحت 45 هزار متر مربع و در منطقهای با مساحت 110 هزار متر مربع بنا شد. از سال 1889 تا 1909 میلادی کاخ دولما باغچه به عنوان مرکز اداری اصلی امپراتوری عثمانی استفاده میشدهاست. تا قبل ازکاخ دولما باغچه، توپکاپی استانبول محل استقرار سلاطین عثمانی بوده است.
دلیل نامگذاری کاخ دولما باغچه
منطقه ای که امروزه «کاخ دولماباغچه» در آن قرار گرفته سالها بخشی از باغهای امپراتوری عثمانی بوده است. در ابتدا در این مکان خلیجی کم عمق وجود داشت که ناوگان عثمانی در آن لنگر انداخته بودند. بعد از قرن 17 ساحل خاکریزی شد و در زمان سلطنت سلطان عثمان دوم در این محل کاخی تابستانی با عمارتهایی از چوب ساخته شد. بعدها دیگر سلاطین عثمانی عمارتهایی را به آن اضافه کرده و نام آن را «قصر ساحلی بشیکتاش» نهادند. در آن زمان باغهای بسیاری در این منطقه وجود داشت به همین دلیل پس از ساخت نام آن به «کاخ دولماباغچه» به معنای «کاخ پر از باغ» تغییر پیدا کرد.
معماری قصر دولما باغچه استانبول
معماری کاخ دلمه باغچه برگرفته از دوران باروک، روکوکو و نئوکلاسیک است به همراه ترکیبی از سنت های دورهی امپراطوری عثمانی. کاخ دولما باغچه دارای 285 اتاق، 6 حمام، 46 هال و 68 توالت است. کاخ دولماباغچه با سالن بزرگ و با شکوهاش که با 56 ستون داخل آن و چلچراغ عظیم بلورین4.5 تنی که 750 لامپ های زیبا دارد، نمونهای از شگفتیهای معماری در استانبول ترکیه است و برای این گردشگران و توریستهایی که به تاریخ و تمدن عثمانی علاقمند هستند، مکانی جذاب و به یاد ماندنی است.
دلیل ساخت کاخ دولما باغچه در استانبول چیست؟
دیدنی های تاریخی استانبول به دلیل اینکه کشور ترکیه و شهر استانبول مدت زیادی تحت امپراتوری عثمانی مرکز حکومت بوده است، بسیار زیادند چرا که باید بناهایی به دستور پادشاه برای رفاه حال وی و تشریفات پادشاهی ساخته میشد. اکثر بناها و کاخهای این شهر به دستور سلاطین و شاهان ساخته شده است. هدفهای ساخت این کاخها هم به طور کلی یا دیده بانی بوده و یا محلی برای جلسههای آنها و یا اینکه شاه میخواسته در محیطی دنج با اهل حرم خود، تابستانی خنک یا زمستانی گرم را بگذراند.
با تاریخچه کاخ دولما باغچه در ترکیه بیشتر آشنا شوید
قصر دلما باغچه توسط عبدالمجید اول از پادشاهان عثمانی در سال های 1839 تا 1861 ساخته شد. این کاخ در بین چند صد کاخ حاضر در استانبول پرهزینه ترین قصر شناخته شده است. این موضوع در همان دوران باعث اعتراض مردمان شهر شد، البته هیچ گونه تاثیر مثبتی نداشت. داخل کاخ چندین ساختمان وجود دارد که ساختمان قدیمی برای تفرجگاه های سلاطین همانند سلطان احمد اول و سلطان عثمان دوم مورد استفاده قرار میگرفت. این بنا توسط معمار ارمنی Karabet Balian و پسرش Niko Nikos Balian طراحی شده است. این سبک معماری ترکیب جالبی از باروک، روکوکو، کلاسیک، و مدرن و تجملات اشرافی تشکیل شده است.
کار ساخت و ساز قصر در سال 1854 به پایان رسیده است و دو سال پس از آن سلطان به همراه خانواده اش به آنجا نقل مکان کردند. هنوز دلیل اصلی نقل و مکان دیرهنگام سلطان به آنجا معلوم نیست.
بخش های مختلف کاخ دلمه باغچه استانبول
قطعا ورود به کاخی با مساحت 110 هزار متر مربع که توانسته عنوان وسیع ترین و پهناور ترین قصر در کشور سر سبز ترکیه را به خود اختصاص دهد، میتواند هر فردی با هر نوع سلیقهای را به وجد آورد. جالبت است بدانید این قصر دارای 3 طبقه شامل بخش خدمت کاران، کارمندان و حرم سرای سلطان میباشد که البته هر سه طبقه و بخشهای مختلف آن با بهره مندی از سبکهای معماری مختلف اعم از سبک معماری باروک، سبک روکوکو و سبک نئو کلاسیک که با معماری اسلامی دوره عثمانی تلفیق شده است، ساخته شدهاند. نا گفته نماند که این زیبایی و شکوه باور نکردنی سبب شده تا امروزه این کاخ به موزه تبدیل شود و افراد علاقه مند و توریست ها میتوانند در این موزه از بخشهایی چون بخش موسیقی، بخش ساعت و بخش وسایل کاخ دیدن کنند. در ادامه به معرفی بیشتر بخشهای مختلف کاخ دولما باغچه میپردازیم.
قسمت مابینی، همایون یا سلاملیک کاخ دلما باغچه استانبول
این نخستین جایی است که در دولما باغچه مورد بازدید قرار خواهید داد. سلاملیک به قسمتی از کاخ گفته میشود که بیشتر مسائل و امور حکومتی در آن رتق و فتق میشد و در ضمن تنها آقایان میتوانستند در آن رفت و آمد داشته باشند. به جهت رفت و آمدهای دولتی در سلاملیک، طبق انتظار دکوراسیون آن لوکس و کاملا مجلل بود. در این بخش فرشهای دست باف نفیس، چهلچراغهای کریستالی، مبلهایی از چوبهای گران قیمت، تابلوهای دیواری ارزشمند و غیره دیده میشود. به علاوه مابینی همایون یا سلاملیک، دارای یک ورودی به باغی زیبا است که در بخش غربی دلما باغچه واقع شده است. در ادامه برخی از مهمترین سالنها و بخشهای سلاملیک را به شما معرفی میکنیم:
سالن مدحال (Medhal Salon) در دولما باغچه
با ورود به کاخ دلما باغچه استانبول، نخستین جایی که خواهید دید سالن مدحال است. این سالن در واقع سالن انتظار مراجعان بوده و پس از دریافت اجازه ورود، از این سالن به بخشهای داخلیتر میرفتند.
اتاق دبیرخانه در کاخ دولما باغچه استانبول
این اتاق نیز در همان ابتدای ورود قرار گرفته و مبلمان فرانسوی آن چشمگیر هستند. تابلوی نقاشی نفیس کاروان استانبول به مکه نیز در همین اتاق آویخته شده است. همین طور در دیوار سمت راست اتاق دبیرخانه نیز میتوانید تابلوی نقاشی شهر پاریس در آتش را مشاهده کنید. این تابلو به وسیلهی ارنست رودولف اتریشی-فرانسوی کشیده شده است.
سالن سفرا در قصر دولما باغچه استانبول
در اینجا تزیینات بسیار شیک و لوکسی قرار داشته و همان طور که از نام آن میتوان حدس زد، محل استقرار سفرای کشورهای خارجی و سایر مهمانانی بوده است که از خارج و سفارت خانه ها میآمدند.
اتاق سرخ در کاخ دولمه باغچه استانبول
دکوراسیونی سرخ فام داشته و این سرخی در ترکیب با تارهای طلایی دیده میشود. حتی چهلچراغ آویخته در این اتاق نیز قرمز بوده و جلوهای خاص دارد. در اتاق سرخ سلاملیک، نقشهای از جهان را میبینید که بر شکوه فضای آن افزوده است.
بخش راه پله کریستالی در کاخ دولمه باغچه استانبول
راه پله کریستالی مسیر ارتباطی میان طبقه اول و طبقه دوم سلاملیک کاخ است و کریستالهای به کار رفته در نردههای آن، باعث شهرت این راه پله شدهاند.
بخش زولوچین (Zulvecheyn) در کاخ دولماباغچه استانبول
با بالا رفتن از این پله ها و رسیدن به طبقه دوم، سالن زولوچین را خواهید دید. این سالن در دو سمت خود چشم انداز فضای سبز و باغ دلما باغچه و نیز تنگه بسفر را داراست.
حرمسرا یا حرم همایونی (Harem-i Humayun) در کاخ دولما باغچه
حرمسرا توسط راهروی طویلی به بخش اداری متصل میشود. برای اطمینان از اینکه هیچکس از این راهرو عبور نمیکند، همواره نگهبانانی از آن محافظت میکردند. ورود هر مردی جز شخص سلطان و خواجههای پیشخدمت به حرمسرا کاملا ممنوع بود. بخش حرمسرا از چندین اتاق، حمام و سرسرا تشکیل شده است. سوئیتهای سلطان، اقامتگاه ملکهی مادر (والده سلطان)، اتاقهای همسران صاحب منصبان، اتاقهای سوگلیها (Gözde) و صیغهها (Cariye) و چند اتاق مخصوص آموزش فرزندان کوچک سلطان در حرمسرا واقع شدهاند. کاخ ولیعهد دقیقا در کنار حرمسرا قرار دارد. در این بخش از کاخ دولما باغچه چندین تالار باشکوه وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
تالار آبی (Blue Hall) در حرمسرای دولماباغچه استانبول
تالار آبی که با عنوان سالن تشریفاتی هم شناخته میشود، به ملاقاتهای سلطان با مردم اختصاص داشت. معمولا در مناسبتهایی مانند عید قربان نیز سلطان، مادرش و بانوان سلطنتی در تالار آبی جشن میگرفتند. این تالار در مرکز حرم سلطان قرار دارد و به خاطر مبلمان، تزیینات و رنگ آمیزیِ آبی ملایمش، به نام تالار آبی شناخته میشود.
تالار صورتی (Pink Hall) در حرمسرای کاخ دولما باغچه
تالار صورتی درست در کنار تالار آبی قرار دارد و ابعادش کمی از آن تالار کوچک تر است. زمین تالار صورتی نیز به وسیله فرشی دستباف از شهر هرکه پوشیده شده است و بر روی دیوارهایش تابلوهای نقاشی از هنرمندان بزرگی به چشم میخورد. در گذشته، مادر سلطان و دیگر بانوان اشرافی در این تالار به خوشامدگویی از میهمانانشان میپرداختند.
کتابخانه کاخ دولما باغچه استانبول
درون اقامتگاه سلطان که در حرمسرا واقع شده است یک کتابخانه غنی نیز قرار دارد که توسط آخرین پادشاه عثمانی، عبدالمجید دوم، جمع آوری شده بود و همچنین، کتاب هایی از آتاتورک و اینانلو (اولین و دومین روسای جمهوری ترکیه) نیز در این مکان به چشم میخورد. این کتابخانه، در ابتدا در قسمت سلاملیک قرار داشت و پس از مدتی، توسط عبدلمجید افندی به بخش حرمسرا انتقال دادهشد. گفته میشود که آخرین پادشاه عثمانی، مهمترین ملاقاتهای خود را درون این کتابخانه برگزار میکرد و در همین جا بود که خبر برچیده شدن حکومتش را شنید.
کاخ محل سکونت آتاتورک و معرفی اتاق آتاتورک
تا پیش از جمهوری ترکیه، دولما باغچه خانه سلاطین بود و پس از آن مصطفی کمال آتاتورک به هنگام بازدیدش از استانبول در آن اقامت میگزید. آتاتورک 10 نوامبر 1938 در یکی از اتاقهای این کاخ درگذشت. ساعت اتاق او همچنان روی 9 و 5 دقیقه صبح متوقف مانده است.
تالار تشریفات موزه دلمه باغچه استانبول
در میان دو بخش سلاملیک و حرمسرای همایونی تالار تشریفات ساخته شده است. بلندترین و باشکوهترین سالن کاخ است و مساحت آن 2 هزار متر و ارتفاع سقف آن، 36 متر است. 56 ستون دارد. با فرشهای دست باف مزین است و چلچراغی کریستالی با 4.5 تن وزن آنجا را روشن کرده است. بزرگترین لوستر کریستالی جهان این چلچراغ است که هدیه از سوی ملکه ویکتوریا به دولت عثمانی بود، البته در سال 2006 رسیدی پیدا شد که نشان میدهد دولت عثمانی بابت این لوستر به انگلستان پول پرداخت کرده است. این تالار میزبان بزرگترین رسوم مذهبی و دولتی بود و در جشنهای سنتی مقدس، تخت طلایی سلطان را در این مکان قرار میدادند. پنجرههایی با طرح توری دارد تا خانم ها هم میتوانستند به تماشای مراسم سالن تشریفات بنشینند.
محوطه خارجی کاخ دلمه باغچه استانبول
در محوطه کاخ دولما باغچه باغی زیبا با فوارهای دیدنی، در بخش ورودی به چشم میخورد که با چند مجسمه قو تزیین شده است. در این باغ علاوه بر کاخ اصلی، کاخ ولیعهد، خوابگاه خادمان و نگهبانان، اقامتگاه رییس خواجهها، آشپزخانه امپراتوری، اسطبلها، مرغدانی، گلخانه، آسیاب، کارگاه فرش، ریخته گری، داروخانه و … هم وجود دارد. باغ دولما باغچه مانند فضای داخل کاخ، بخش های خصوصی داشته که زنان حرمسرا میتوانستهاند در کنار ساختمان های حرمسرا پیاده روی کنند. در ادامه بخشهای مختلف این قسمت را به شما معرفی میکنیم:
برج ساعت در محوطه خارجی کاخ دولما باغچه
برج ساعت درست بعد از ساخن کاخ دولماباغچه توسط سلطان عبدالحمید دوم بین سالهای 1890-1890، در ورودی کاخ ساخته شد. ساعت دارای سبک اروپایی است و 27 متر (88 فوت) با چهار طبقه ارتفاع دارد و از دو طرف توگرا (مونوگرام) سلطان قابل مشاهده است. ساعت پل گارنیر، توسط استاد ساعت ساز یوهان میار نصب شده و مکانیسم آن در سال 1979 تا حدی به وسایل الکترونیکی مجهز شده است.
مسجد دلمه باغچه استانبول
مسجد دولماباغچه که به نام بزم عالم ولیده سلطان هم شناخته میشود، به همراه قصر دولماباغچه به سبک نئوکلاسیک و امپراتوری در سال های 1853 تا 1855ساخته شده و در بخش جنوبی قصر قرار دارد. ویژگی منحصربفرد این مسجد، پنجرههای مدور زیر گنبد است که برای اولین بار در معماری عثمانی بکار گرفته شده است. در واقع اینجا مسجد اختصاصی کاخ بوده که بدلیل منحصربفرد بودنش اکنون از مجموعه کاخ جدا شده است.
موزه ملی نقاشی کاخ ها (کاخ ولیعهد دلما باغچه)
محل اقامت ولیعهد یا «Veliaht Dairesi» از سال 2014، به موزه ملی نقاشی کاخ ها اختصاص داده شده و حدود 200 اثر تماشایی از نقاشی های قرن 19 و 20 در آن قرار دارد.
کاخ دولما باغچه کجاست؟ چطور به کاخ دولما باغچه برویم؟
کاخ دولما باغچه، در محله بشیکتاش شهر استانبول ترکیه، در سمت اروپایی و در شرق تنگه بسفر واقع شدهاست. اگر به سمت جنوب شرقی میدان تکسیم بروید می توانید کاخ دولما باغچه را ببینید. آدرس کاخ دولماباغچه:
استانبول، ناحیه اروپایی بشیکتاش، محله ویشنزاده، خیابان دلمه باغچه
Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Turkey
روشهای مختلفی برای دسترسی به کاخ دولما باغچه وجود دارد که عبارتند از:
دسترسی به کاخ دولما باغچه با اتوبوس
دور میدان تکسیم، ایستگاه اتوبوس خط ۴۲تی قراردارد. با این اتوبوس همراه شوید که به مقصد ببک و اورتاکوی میرود. در ایستگاه نزدیک به موزه دلمه باغچه ایستگاه بشیکتاش استادیومو (Beşiktaş Stadyumu) است که در خیابان کدیرگالار (Kadirgalar قرار دارد.
دسترسی به کاخ دولما باغچه با تراموا
از محله سلطان احمد میتوانید سوار تراموا شده و در آخرین ایستگاه بشیکتاس از تراموا پیاده میشوید. از آخرین ایستگاه تا موزه دولما باغچه حدود 5 تا 10 دقیقه پیاده روی لازم است.
رفتن به کاخ دولما باغچه با مترو
از میدان تکسیم سوار مترو استانبول شده و در ایستگاه کاباتاش پیاده شده ادامه مسیر حدود 15 تا 20 دقیقه پیاده روی تا کاخ باید انجام داد. برای آشنایی بیشتر با مترو استانبول، پیشنهاد میکنیم مقاله ما درباره ساعت کاری مترو استانبول را مطالعه بفرمایید.
رفتن به کاخ دولما باغچه با تاکسی
قیمت پایه تاکسی های استانبول 4 لیر ترکیه است و به ازای هر 1 کیلومتر 2.5 لیر ترکیه به هزینه ها افزوده می شود. این امکان را شما دارید تا از هرجای شهر با استفاده از تاکسی به کاخ دولما باغچه برسید و البته توجه دارید که هزینه بیشتری نسبت به سایر حمل و نقل های عمومی باید بپردازید. بهتر است نزدیک مکانهای شلوغی مثل موزه ایاصوفیه استانبول اقدام به گرفتن تاکسی نکنید چراکه با نرخ بالاتری مواجه خواهید شد.
اطلاعات گردشگری و قیمت بلیط کاخ دلمه باغچه استانبول
عکسبرداری در داخل کاخ و موزه ها ممنوع است ولی در محوطه بیرونی محدودیتی از این نظر وجود ندارد. البته میتوانید از نمایش سه بعدی برای دیدن درون کاخ نیز استفاده کنید (کلیک کنید). برای دیدن از کاخ زمانی 3 ساعته نیاز دارید و با توجه به محدودیت بازدید بهتر است از ابتدای صبح به کاخ مراجعه کنید.
ساعات بازدید از کاخ دولما باغچه
سهشنبه، چهارشنبه، جمعه، شنبه و یکشنبه از ساعت 9 صبح تا 4 بعدازظهر. روزهای دوشنبه و پنجشنبه تعطیل است
هزینههای دیدن موزه دلما باغچه
هزینه تور معمولی بازدید از کاخ دلمه باغچه (تالار تشریفات و سلاملیک): 60 لیر ترکیه
ورودی بخش حرمسرا: 40 لیر ترکیه
بلیت همه بخش ها (کاخ، حرمسرا، موزه ساعت و … ): 90 لیر ترکیه
دیدنی های اطراف کاخ دولما باغچه استانبول ترکیه
- 3 کیلومتر تا میدان تکسیم استانبول | Taksim Square
- 650 متر تا موزه نیروی دریایی | Naval Museum
- 2 کیلومتر تا مسجد سینان پاشا | Sinan Pasha Mosque
- 900 متر تا خانه موزه آتاترک | Ataturk House Museum
- 750متر تا تندیس بارباروس خیرالدین پاشا | Barbaros Hayrettin Pasha Statue
هتل های استانبول نزدیک به قصر دلمه باغچه استانبول
- 531 متر تا هتل شانگری بسفر
- 498 متر تا سوئیت فیروزه بسفر
- 643 متر تا ریتز کارلتون استانبول
برای آشنایی بیشتر با رستورانهای استانبول، پیشنهاد میکنیم مقالات مجله لیلیمگ با عنوان رستوران ایرانی در استانبول و رستوران لوکس در استانبول را مطالعه بفرمایید.
رستوران های نزدیک به دولما باغچه استانبول
- 257 متر تا رستوران 16روف
- 337 متر تا رستوران گون آیدین
- 434 متر تا کافه مینوآ
برای آشنایی بیشتر با هتلهای استانبول، پیشنهاد میکنیم مقالات ما با عنوان رزرو هتل ارزان در استانبول و بهترین هتل استانبول را مطالعه بفرمایید.
نکات خواندنی درباره موزه دلمه باغچه استانبول ترکیه
- پيشنهاد ميكنم حتما در بدو ورود راهنمای صوتی به زبان فارسی دريافت كنيد كه براي دريافت آن میبايست پاسپورت يا مقداری لير يا دلار به عنوان امانت بگذاريد.
- تور ها به طور متوسط هر 25 دقیقه یکبار انجام می شوند و اگر شلوغ باشد هر 5 دقیقه یک بار البته امکان رزرو تور اختصاصی در سایت کاخ نیز امکان پذیر است.
- با توجه به محدودیت 1500 نفری ای که برای بازدید روزانه از کاخ دلمه باغچه وجود دارد، پیشنهاد میکنم برنامه بازدید از اون را در صبح تنظیم کنید.
- جهت تزئین آن از بیش از 10 تن طلا و نقره استفاده شد.
- در قصر 6000 خدمتکار وجود داشته است.
- در کاخ دلمه باغچه فرش هایی از پوست خرس هم به چشم میخورد که گویا توسط تزار روسیه برای دولت عثمانی هدیه فرستاده شده اند.
- در نظر داشته باشید کارت بازدید از موزه های استانبول شامل این محل نمیشود و باید برای بازدید از کاخ دلما باغچه بلیط جداگانه تهیه کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کاخ دولما باغچه، شما را به دیدن ویدئوی زیر دعوت میکنیم:
سخن پایانی درباره کاخ دولما باغچه استانبول
کاخ دولما باغچه جایگزینی شایسته به جای کاخ توپکاپی بود که همچنان هم در میان سایر کاخهای ترکیه و استانبول میدرخشد و میتوان در کنار برج گالاتا استانبول به عنوان یکی از نمادهای شهر هم آن را معرفی کرد. تجهیزات کاخ دلماباغچه از همان ابتدا از بالاترین استانداردهای فنی نیز برخوردار بود. بیشتر کاخهای اروپایی آن زمان، تجهیزاتی در حد معمول داشتند و این در حالی است که عثمانیها، چراغ گازی و سیفون توالت را برای استفاده در کاخ از بریتانیا به کشور وارد کرده بودند. بعدها برق، سیستم گرمایشی و آسانسور نیز به آن اضافه شد. آیا تابه حال به این کاخ مجلل رفتهاید؟ تجربه سفرخود را با ما درمیان بگذارید.